Blog Post

Bijzondere redenen voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst

Erwin Dingenouts • okt. 31, 2017

In het huidige arbeidsrecht is bepaald dat de kantonrechter de arbeidsovereenkomst kan ontbinden als daar een redelijke grond voor is en herplaatsing van de werknemer binnen een redelijke termijn niet mogelijk is of niet in de rede ligt. Redelijke gronden zijn (a) vervallen van arbeidsplaatsen; (b) ziekte of gebreken van de werknemer waardoor hij niet meer kan werken; (c) de werknemer kan geregeld niet werken als gevolg van ziekte of gebreken; (d) ongeschiktheid van de werknemer om het werk te verrichten (anders dan ten gevolge van ziekte of gebreken); (e) verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer; (f) weigeren door de werknemer om te werken wegens een gewetensbezwaar; (g) een verstoorde arbeidsverhouding; (h) andere omstandigheden die zodanig zijn dat van de werkgever in redelijkheid niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren.


Die laatste mogelijkheid (de ‘h-grond’) is een niet duidelijk omschreven en afgebakende situatie. Alles kan daaronder vallen, zolang het maar niet onder een van de andere specifieke gronden (a t/m g) valt.


Bij de totstandkoming van de wet zijn onder andere als voorbeelden gegeven: de detentie van de werknemer en de werknemer zonder geldige verblijfsvergunning.


In de rechtspraak passeren inmiddels ook andere situaties die volgens de rechter onder de h-grond vallen.

Zo was er bij kantonrechter Rotterdam ( uitspraak 9 januari 2017 ) sprake van een werknemer die bij twee verschillende werkgevers dienstbetrekkingen had. Werkgever Pameijer constateerde dat door een wijziging van de dienstbetrekking de inzet van de werknemer bemoeilijkt werd. Aangezien Pameijer de werknemer wilde inroosteren met inachtneming van de arbeidstijdenwet, en daardoor volledige inzet niet mogelijk was, ontstond een probleem. Aangezien werknemer en werkgever geen oplossing konden vinden, vond Pameijer dat er een einde moest komen aan het dienstverband.


De kantonrechter was het met Pameijer eens dat de schending van de arbeidstijdenwet niet kon voortgaan en dat het onder deze omstandigheden niet van Pameijer gevergd kan worden de arbeidsovereenkomst te laten voortduren. De kantonrechter heeft vervolgens de ontbinding van de arbeidsovereenkomst uitgesproken gebaseerd op de h-grond.


Mocht u vragen hebben over deze, of een andere, reden voor beëindiging van de arbeidsovereenkomst, dan kunt u daarvoor Julien Luscuere of Erwin Dingenouts benaderen.


door Erwin Dingenouts 17 feb., 2021
De rechter oordeelt in dit vonnis dat de algemene voorwaarden geen grondslag bieden voor het vorderen van kosten voor de ongevraagde verwijdering van de gasaansluiting.
door Erwin Dingenouts 11 aug., 2020
De rechter oordeelt in dit vonnis dat er geen contractuele of wettelijke grondslag bestaat voor het berekenen van kosten voor de ongevraagde verwijdering van de gasaansluiting.
door Erwin Dingenouts 24 nov., 2017
Niet het volledige lesgeld verschuldigd bij annulering van de opleiding of cursus. Een andersluidende algemene voorwaarde is bij particulieren oneerlijk en niet geldig.
door Erwin Dingenouts 02 nov., 2017
Bent u in alle gevallen kosten verschuldigd voor de afsluiting of verwijdering van uw gasaansluiting door de netbeheerder?
door Erwin Dingenouts 31 okt., 2017
Een overeenkomst tot bemiddeling en dienstverlening blijkt alleen een bemiddelingsovereenkomst. De huurder is geen bemiddelingskosten aan Alvast verschuldigd voor het aangaan van de huurovereenkomst met Woonstad.
door Erwin Dingenouts 28 okt., 2017
Een succesvol beroep op dwaling en gedeeltelijke vernietiging van de huurovereenkomst. Huurster kon zich niet inschrijven bij de gemeente op het huuradres, met alle nadelige gevolgen van dien. Belang dat de verhuurder een professional is (onroerend goed maatschappij Estate 77). De bedrijfsmatige verhuurder en beheerder had de huurder moeten inlichten.
door Erwin Dingenouts 25 okt., 2017
Opkopen van schulden. Overname van vorderingen door cessie. Nieuwe schuldeiser Lindorff, Direct Pay, Famed, Hoist, Intrum, Schuman.
door Erwin Dingenouts 19 jul., 2017
Aandachtspunten bij oude verstekvonnissen. Tijdig verzet instellen. Verzettermijn van 14 dagen of 4 weken. Krediet, Finata, Citibank, Albank, IDM, Schuman, incasso, deurwaarder, VermeerSchutteMusen, Lindorff.
door Erwin Dingenouts 14 jul., 2017
Een tijdelijke huurovereenkomst voor woonruimte is mogelijk sinds een wetswijziging. Huurrechtadvocaten te Rotterdam De Jong en Dingenouts kunnen u hierbij adviseren en bijstaan.
door Erwin Dingenouts 14 jul., 2017
Extra bescherming voor kleine energieafnemers, ook al is het bedrijfsmatig verbruik. Beschermde afnemers van elektriciteit en gas, kleine bedrijven en MKB, als ware het consumenten.
Show More
Share by: