Blog Post

Consumentenbescherming in het energierecht voor bedrijven?

Erwin Dingenouts • jul. 14, 2017

Er is inderdaad sprake van enige consumentenbescherming voor (kleine) bedrijven bij elektriciteitslevering en gaslevering. De diverse bepalingen in deze wetten die de kleinverbruiker moeten beschermen gelden namelijk voor aansluitingen tot 3x80A (elektriciteit) en met een totale maximale capaciteit van ten hoogste 40m3 per uur (gas).

Dat speelt bijvoorbeeld een rol bij informatieverplichtingen van de leverancier, bij discussies over voortzetting van overeenkomsten, tarieven, verbruik, meterstanden, opzegging/beëindiging van contracten en levering, en boetes die de leverancier het bedrijf in rekening brengt.

Als kleine ondernemer/MKB-er met aansluitingen tot bovengenoemde maximumgrenzen is het verstandig dat u zich hiervan bewust bent. Dit te meer nu het voorkomt dat leveranciers in zakelijke contracten en algemene voorwaarden, en bij geschillen, hiermee niet altijd volledig rekening houden. Algemene voorwaarden kunnen vanwege de extra bescherming gemakkelijker onredelijk worden beschouwd zodat de leverancier hierop geen beroep mag doen.

Indien u nadere advisering of rechtsbijstand bij een geschil met een energieleverancier wenst, kunt u daarvoor Erwin Dingenouts inschakelen.

door Erwin Dingenouts 17 feb., 2021
De rechter oordeelt in dit vonnis dat de algemene voorwaarden geen grondslag bieden voor het vorderen van kosten voor de ongevraagde verwijdering van de gasaansluiting.
door Erwin Dingenouts 11 aug., 2020
De rechter oordeelt in dit vonnis dat er geen contractuele of wettelijke grondslag bestaat voor het berekenen van kosten voor de ongevraagde verwijdering van de gasaansluiting.
door Erwin Dingenouts 24 nov., 2017
Niet het volledige lesgeld verschuldigd bij annulering van de opleiding of cursus. Een andersluidende algemene voorwaarde is bij particulieren oneerlijk en niet geldig.
door Erwin Dingenouts 02 nov., 2017
Bent u in alle gevallen kosten verschuldigd voor de afsluiting of verwijdering van uw gasaansluiting door de netbeheerder?
door Erwin Dingenouts 31 okt., 2017
Een overeenkomst tot bemiddeling en dienstverlening blijkt alleen een bemiddelingsovereenkomst. De huurder is geen bemiddelingskosten aan Alvast verschuldigd voor het aangaan van de huurovereenkomst met Woonstad.
door Erwin Dingenouts 31 okt., 2017
Een werknemer met twee arbeidsovereenkomsten bij twee verschillende werkgevers is niet volledig inzetbaar wegens strijd met de arbeidstijdenwet. De kantonrechter ontbindt een van de arbeidsovereenkomsten.
door Erwin Dingenouts 28 okt., 2017
Een succesvol beroep op dwaling en gedeeltelijke vernietiging van de huurovereenkomst. Huurster kon zich niet inschrijven bij de gemeente op het huuradres, met alle nadelige gevolgen van dien. Belang dat de verhuurder een professional is (onroerend goed maatschappij Estate 77). De bedrijfsmatige verhuurder en beheerder had de huurder moeten inlichten.
door Erwin Dingenouts 25 okt., 2017
Opkopen van schulden. Overname van vorderingen door cessie. Nieuwe schuldeiser Lindorff, Direct Pay, Famed, Hoist, Intrum, Schuman.
door Erwin Dingenouts 19 jul., 2017
Aandachtspunten bij oude verstekvonnissen. Tijdig verzet instellen. Verzettermijn van 14 dagen of 4 weken. Krediet, Finata, Citibank, Albank, IDM, Schuman, incasso, deurwaarder, VermeerSchutteMusen, Lindorff.
door Erwin Dingenouts 14 jul., 2017
Een tijdelijke huurovereenkomst voor woonruimte is mogelijk sinds een wetswijziging. Huurrechtadvocaten te Rotterdam De Jong en Dingenouts kunnen u hierbij adviseren en bijstaan.
Show More
Share by: