Blog Post

Kosten (ongevraagde) verwijdering gasaansluiting

Erwin Dingenouts • aug. 11, 2020
Er is de laatste jaren veel te doen over kosten die netbeheerders aan de consument berekenen voor de verwijdering van de gasaansluiting. Dit betreft dan vooral de situatie waarin de consument (enkel) de Aansluit- en TransportOvereenkomst (ATO) opzegt en niet van plan is binnen afzienbare termijn een nieuwe af te sluiten. De netbeheerder meent dan dat zij die gasaansluiting (die haar eigendom is) dient te verwijderen. Dat bijvoorbeeld met als argument dat dit is om te voorkomen dat nog gas kan worden afgenomen, of dat dit nodig is vanwege veiligheidsredenen.

Wanneer de consument opdracht geeft tot verwijdering, kan dat gezien worden als een afzonderlijke overeenkomst tot verwijdering. Veelal geschiedt dat via mijnaansluiting.nl, een website gestart door netbeheerders. Na goedkeuring van een offerte voor verwijdering ontstaat er in beginsel een betalingsverplichting voor die verwijdering (zie ook wat ik daar eerder over schreef).

Dat ligt echter anders wanneer de consument géén (afzonderlijke) opdracht geeft tot verwijdering.

Op 4 augustus 2020 werd een relevante uitspraak gedaan door de kantonrechter Assen in een procedure waarin Erwin Dingenouts de gasverlater bijstond, en zowel Erwin en de gasverlater weer werden ondersteund door een groep gasverlaters verzameld op het Tweakersforum “Gas de deur uit doen: Gratis of toch niet?”.

In deze procedure is allereerst in het tussenvonnis van 17 december 2019 geoordeeld dat de netbeheerder Rendo haar algemene voorwaarden niet op tijd had verstrekt, en de voorwaarden dus vernietigd konden worden door de gasverlater. Daardoor oordeelde de kantonrechter dat er geen contractuele reden was voor de gasverlater om de factuur voor verwijdering van de aansluiting te betalen. Onderzocht moest nog worden of er dan een andere grondslag voor betaling van die kosten was. Rendo beriep zich op de Tarievencode Gas waaruit de betalingsverplichting zou volgen. Dat werd door de gasverlater bestreden.

In een uitgebreid gemotiveerd eindvonnis heeft de kantonrechter geoordeeld dat de netbeheerder onvoldoende onderbouwd heeft dat er een wettelijke grondslag is om de kosten voor het (ongevraagd) verwijderen van de gasaansluiting aan de gasverlater in rekening te brengen. Daarbij is de kantonrechter ook nog ingegaan op de stelling van Rendo dat ook de ATO zelf grondslag bood voor het berekenen van die kosten. Mede vanwege de diverse beschermende bepalingen van het consumentenrecht waarop de gasverlater een beroep deed, heeft de kantonrechter ook dat standpunt van de netbheeerder verworpen.

Dat betekent dat er geen contractuele en geen wettelijke grondslag bestaat voor toewijzing van de vordering, zodat die wordt afgewezen.

Een mooie uitkomst voor de consument die voor het simpelweg opzeggen van een overeenkomst niet rekent op een rekening van vele honderden euro’s.

Mede vanwege de uitgebreide en sluitende motivering van dit eindvonnis is deze van belang voor alle gasverlaters en eventuele nieuwe rechtszaken over deze kwestie.

door Erwin Dingenouts 17 feb., 2021
De rechter oordeelt in dit vonnis dat de algemene voorwaarden geen grondslag bieden voor het vorderen van kosten voor de ongevraagde verwijdering van de gasaansluiting.
door Erwin Dingenouts 24 nov., 2017
Niet het volledige lesgeld verschuldigd bij annulering van de opleiding of cursus. Een andersluidende algemene voorwaarde is bij particulieren oneerlijk en niet geldig.
door Erwin Dingenouts 02 nov., 2017
Bent u in alle gevallen kosten verschuldigd voor de afsluiting of verwijdering van uw gasaansluiting door de netbeheerder?
door Erwin Dingenouts 31 okt., 2017
Een overeenkomst tot bemiddeling en dienstverlening blijkt alleen een bemiddelingsovereenkomst. De huurder is geen bemiddelingskosten aan Alvast verschuldigd voor het aangaan van de huurovereenkomst met Woonstad.
door Erwin Dingenouts 31 okt., 2017
Een werknemer met twee arbeidsovereenkomsten bij twee verschillende werkgevers is niet volledig inzetbaar wegens strijd met de arbeidstijdenwet. De kantonrechter ontbindt een van de arbeidsovereenkomsten.
door Erwin Dingenouts 28 okt., 2017
Een succesvol beroep op dwaling en gedeeltelijke vernietiging van de huurovereenkomst. Huurster kon zich niet inschrijven bij de gemeente op het huuradres, met alle nadelige gevolgen van dien. Belang dat de verhuurder een professional is (onroerend goed maatschappij Estate 77). De bedrijfsmatige verhuurder en beheerder had de huurder moeten inlichten.
door Erwin Dingenouts 25 okt., 2017
Opkopen van schulden. Overname van vorderingen door cessie. Nieuwe schuldeiser Lindorff, Direct Pay, Famed, Hoist, Intrum, Schuman.
door Erwin Dingenouts 19 jul., 2017
Aandachtspunten bij oude verstekvonnissen. Tijdig verzet instellen. Verzettermijn van 14 dagen of 4 weken. Krediet, Finata, Citibank, Albank, IDM, Schuman, incasso, deurwaarder, VermeerSchutteMusen, Lindorff.
door Erwin Dingenouts 14 jul., 2017
Een tijdelijke huurovereenkomst voor woonruimte is mogelijk sinds een wetswijziging. Huurrechtadvocaten te Rotterdam De Jong en Dingenouts kunnen u hierbij adviseren en bijstaan.
door Erwin Dingenouts 14 jul., 2017
Extra bescherming voor kleine energieafnemers, ook al is het bedrijfsmatig verbruik. Beschermde afnemers van elektriciteit en gas, kleine bedrijven en MKB, als ware het consumenten.
Show More
Share by: