Energie en water


Energie en water 

Geschillen tussen particulieren en energiebedrijven vormen een vreemde eend in de bijt in het overeenkomstenrecht. Hoewel het hier veelal gaat om situaties waarbij er sprake is van een overeenkomst (net als in het reguliere overeenkomstenrecht) geldt als bijzonderheid dat er specifieke energieregelgeving (Elektriciteitswet 1998, de Gaswet, en de Warmtewet alsmede daaruit voortvloeiende secundaire regelgeving) bestaat in Nederland.

Op de nakoming van die specifieke regelgeving ziet de Autoriteit Consument en Markt (ACM) toe. Zo nodig treedt de ACM handhavend op. Voor geschillen met de netbeheerder wegens schending van die specifieke (publieke) regelgeving bestaat een afzonderlijke procedure bij de ACM. Afhankelijk van het geschil kan derhalve gekozen worden voor het voorleggen van het geschil aan ofwel de rechter, ofwel de ACM.

Er is meestal overigens nog een derde keuze mogelijk, namelijk dat het geschil voor te leggen is aan de geschillencommissie Energie en Water.
De keuze kan van vele omstandigheden afhangen, zoals onder andere: de vaste lijn in de jurisprudentie van de desbetreffende instantie en de 
daaruit gedestilleerde inschatting van de slagingskans; de doorloopsnelheid van zaken en/of de mogelijkheid van een spoedprocedure; (de afwezigheid van) proceskostenrisico; de kosten van de procedure. Het is in alle gevallen verstandig u eerst voor te laten lichten door een ter zake deskundige advocaat voordat u een keuze maakt (in het geval u voornemens bent zonder advocaat te procederen). 

U kunt hiertoe contact opnemen met Erwin Dingenouts.

Ook in het geval er afsluiting van energielevering of waterlevering dreigt, is het van belang direct rechtshulp in te schakelen. Hoe sneller, hoe groter de kans dat afsluiting voorkomen kan worden. In situaties waarin er een verstekvonnis bestaat (en u dus niet in de procedure bent verschenen) gaat er bovendien op enig moment een korte termijn van 4 weken lopen waarbinnen u alsnog zelf een verzetprocedure moet starten als u het niet eens bent met die uitspraak. Na die termijn kunt u bezwaren tegen het vonnis in beginsel niet meer inhoudelijk door de rechter laten toetsen. Ook hier is het dus zaak snel een advocaat in te schakelen.

Nieuws en ontwikkelingen

door Erwin Dingenouts 17 feb., 2021
De rechter oordeelt in dit vonnis dat de algemene voorwaarden geen grondslag bieden voor het vorderen van kosten voor de ongevraagde verwijdering van de gasaansluiting.
door Erwin Dingenouts 11 aug., 2020
De rechter oordeelt in dit vonnis dat er geen contractuele of wettelijke grondslag bestaat voor het berekenen van kosten voor de ongevraagde verwijdering van de gasaansluiting.
door Erwin Dingenouts 02 nov., 2017
Bent u in alle gevallen kosten verschuldigd voor de afsluiting of verwijdering van uw gasaansluiting door de netbeheerder?
door Erwin Dingenouts 14 jul., 2017
Extra bescherming voor kleine energieafnemers, ook al is het bedrijfsmatig verbruik. Beschermde afnemers van elektriciteit en gas, kleine bedrijven en MKB, als ware het consumenten.
door Erwin Dingenouts 10 jul., 2017
Waterlevering vergeleken met energielevering en verwijzing naar een uitspraak op een 'proefprocedure' inzake Evides bij de geschillencommissie Water
door Erwin Dingenouts 16 jun., 2017
Regels en aandachtspunten nutsvoorzieningen. Wetgeving consumentenkoop van elektriciteit, gas, warmte en water. Afsluiting voorkomen. Advocaat energierecht Rotterdam.
door Erwin Dingenouts 07 mei, 2017
Na een beroep op dwaling oordeelden kantonrechter en het gerechthof dat de afnemer niet de volledige nota voor kosten van gaslevering hoefde te betalen aan Eneco en Stedin. Het restant hoefde hij niet te betalen en het teveel betaalde kreeg hij terug.

Share by: