Blog Post

Het Generaal Pardon en ‘verworven rechten’

Merijn de Jong • okt. 02, 2016

Een asielzoeker uit Irak heeft een flink aantal jaren in Nederland gewoond, en voldoet aan de voorwaarden van het zogenoemde ‘Generaal Pardon’ van 2007. Alleen is er volgens de IND (de Immigratie- en Naturalisatiedienst, die beslist over verblijfsvergunningen) een kink in de kabel: op een gegeven moment is de asielzoeker naar Italië vertrokken en daarmee heeft hij niet ‘ononderbroken in Nederland verbleven’, wat een voorwaarde is voor een vergunning onder het Generaal Pardon. Toen hij terug kwam naar Nederland, kwam hij volgens de IND niet meer in aanmerking.

Merijn de Jong gaat in bezwaar en vervolgens in beroep en voert aan dat het vertrek naar Italië pas heeft plaatsgevonden nadat in het debat in de Tweede Kamer op 13 december 2006 tot invoering van het Generaal Pardon is besloten. In de eigen interne stukken van de IND wordt deze datum ook als einddatum genoemd van de te beoordelen periode. De asielzoeker heeft ‘verworven rechten’: als de IND eerder was overgegaan tot beoordeling, had hij zonder meer een verblijfsvergunning gekregen. Dat de IND ‘ambtshalve’ (uit eigen beweging) pas later de beoordeling heeft gemaakt toen de asielzoeker al was vertrokken, kan niet aan de hem worden toegeschreven.

De rechtbank in Rotterdam is het eens met dit betoog, beroep gegrond en de asielzoeker krijgt een verblijfsvergunning.

De uitspraak van de rechter vindt u hier.

door Erwin Dingenouts 17 feb., 2021
De rechter oordeelt in dit vonnis dat de algemene voorwaarden geen grondslag bieden voor het vorderen van kosten voor de ongevraagde verwijdering van de gasaansluiting.
door Erwin Dingenouts 11 aug., 2020
De rechter oordeelt in dit vonnis dat er geen contractuele of wettelijke grondslag bestaat voor het berekenen van kosten voor de ongevraagde verwijdering van de gasaansluiting.
door Erwin Dingenouts 24 nov., 2017
Niet het volledige lesgeld verschuldigd bij annulering van de opleiding of cursus. Een andersluidende algemene voorwaarde is bij particulieren oneerlijk en niet geldig.
door Erwin Dingenouts 02 nov., 2017
Bent u in alle gevallen kosten verschuldigd voor de afsluiting of verwijdering van uw gasaansluiting door de netbeheerder?
door Erwin Dingenouts 31 okt., 2017
Een overeenkomst tot bemiddeling en dienstverlening blijkt alleen een bemiddelingsovereenkomst. De huurder is geen bemiddelingskosten aan Alvast verschuldigd voor het aangaan van de huurovereenkomst met Woonstad.
door Erwin Dingenouts 31 okt., 2017
Een werknemer met twee arbeidsovereenkomsten bij twee verschillende werkgevers is niet volledig inzetbaar wegens strijd met de arbeidstijdenwet. De kantonrechter ontbindt een van de arbeidsovereenkomsten.
door Erwin Dingenouts 28 okt., 2017
Een succesvol beroep op dwaling en gedeeltelijke vernietiging van de huurovereenkomst. Huurster kon zich niet inschrijven bij de gemeente op het huuradres, met alle nadelige gevolgen van dien. Belang dat de verhuurder een professional is (onroerend goed maatschappij Estate 77). De bedrijfsmatige verhuurder en beheerder had de huurder moeten inlichten.
door Erwin Dingenouts 25 okt., 2017
Opkopen van schulden. Overname van vorderingen door cessie. Nieuwe schuldeiser Lindorff, Direct Pay, Famed, Hoist, Intrum, Schuman.
door Erwin Dingenouts 19 jul., 2017
Aandachtspunten bij oude verstekvonnissen. Tijdig verzet instellen. Verzettermijn van 14 dagen of 4 weken. Krediet, Finata, Citibank, Albank, IDM, Schuman, incasso, deurwaarder, VermeerSchutteMusen, Lindorff.
door Erwin Dingenouts 14 jul., 2017
Een tijdelijke huurovereenkomst voor woonruimte is mogelijk sinds een wetswijziging. Huurrechtadvocaten te Rotterdam De Jong en Dingenouts kunnen u hierbij adviseren en bijstaan.
Show More
Share by: