Blog Post

‘We willen onze woning weer zelf gebruiken’

Merijn de Jong • jan. 30, 2017

Een samenwonend stel bezit een pand dat is gesplitst in een boven- en een benedenwoning. Zij wonen samen met hun twee kinderen van 6 en 8 in de benedenwoning, en hebben de bovenwoning aan een echtpaar (vijftigers) verhuurd. Op een gegeven moment verbreekt de relatie van de eigenaren. De vrouw gaat tijdelijk in een andere woning wonen, maar die is erg klein. De dochter moet bij haar op de kamer slapen, en er moet een betere oplossing worden gevonden.

Omdat de eigenaren nog wel goed met elkaar overweg kunnen, komen ze tot de slotsom dat het ideaal zou zijn wanneer hij in de bovenwoning zou gaan wonen, en zij beneden. De kinderen kunnen hun eigen kamers houden en toch zo vaak bij hun vader zijn als ze maar willen. Ze vragen het echtpaar om de bovenwoning te verlaten. Het echtpaar verzet zich echter; ze willen wel weg maar pas als ze in aanmerking komen voor een 55+woning. Daarvoor kunnen ze geen termijn toezeggen. Overleg volgt maar ze komen er niet uit.

Merijn de Jong legt namens de woningeigenaren het geschil voor aan de kantonrechter. Hij brengt naar voren dat de eigenaren zich kunnen beroepen op de wetbepalingen over ‘dringend eigen gebruik’, en dat aan de voorwaarden daarvoor is voldaan. Het echtpaar kan andere woonruimte krijgen en de eigenaren hebben hun een verhuiskostenvergoeding aangeboden.

De kantonrechter geeft het echtpaar nog een half jaar om andere woonruimte te vinden, en beëindigt de huurovereenkomst. De eigenaren kunnen weer over hun eigen woning beschikken.

De uitspraak van de kantonrechter vindt u hier.

door Erwin Dingenouts 17 feb., 2021
De rechter oordeelt in dit vonnis dat de algemene voorwaarden geen grondslag bieden voor het vorderen van kosten voor de ongevraagde verwijdering van de gasaansluiting.
door Erwin Dingenouts 11 aug., 2020
De rechter oordeelt in dit vonnis dat er geen contractuele of wettelijke grondslag bestaat voor het berekenen van kosten voor de ongevraagde verwijdering van de gasaansluiting.
door Erwin Dingenouts 24 nov., 2017
Niet het volledige lesgeld verschuldigd bij annulering van de opleiding of cursus. Een andersluidende algemene voorwaarde is bij particulieren oneerlijk en niet geldig.
door Erwin Dingenouts 02 nov., 2017
Bent u in alle gevallen kosten verschuldigd voor de afsluiting of verwijdering van uw gasaansluiting door de netbeheerder?
door Erwin Dingenouts 31 okt., 2017
Een overeenkomst tot bemiddeling en dienstverlening blijkt alleen een bemiddelingsovereenkomst. De huurder is geen bemiddelingskosten aan Alvast verschuldigd voor het aangaan van de huurovereenkomst met Woonstad.
door Erwin Dingenouts 31 okt., 2017
Een werknemer met twee arbeidsovereenkomsten bij twee verschillende werkgevers is niet volledig inzetbaar wegens strijd met de arbeidstijdenwet. De kantonrechter ontbindt een van de arbeidsovereenkomsten.
door Erwin Dingenouts 28 okt., 2017
Een succesvol beroep op dwaling en gedeeltelijke vernietiging van de huurovereenkomst. Huurster kon zich niet inschrijven bij de gemeente op het huuradres, met alle nadelige gevolgen van dien. Belang dat de verhuurder een professional is (onroerend goed maatschappij Estate 77). De bedrijfsmatige verhuurder en beheerder had de huurder moeten inlichten.
door Erwin Dingenouts 25 okt., 2017
Opkopen van schulden. Overname van vorderingen door cessie. Nieuwe schuldeiser Lindorff, Direct Pay, Famed, Hoist, Intrum, Schuman.
door Erwin Dingenouts 19 jul., 2017
Aandachtspunten bij oude verstekvonnissen. Tijdig verzet instellen. Verzettermijn van 14 dagen of 4 weken. Krediet, Finata, Citibank, Albank, IDM, Schuman, incasso, deurwaarder, VermeerSchutteMusen, Lindorff.
door Erwin Dingenouts 14 jul., 2017
Een tijdelijke huurovereenkomst voor woonruimte is mogelijk sinds een wetswijziging. Huurrechtadvocaten te Rotterdam De Jong en Dingenouts kunnen u hierbij adviseren en bijstaan.
Show More
Share by: